Welkom bij onze vragen en antwoorden rondom Raden van Advies.

Ben je je aan het oriënteren wat een Raad van Advies precies is, en of dit past bij jouw onderneming? Wij hebben alle veel gestelde vragen over een RvA verzameld en op een rijtje gezet.

We hopen dat je er je voordeel mee kunt doen!

Wat is een Raad van Advies?

Een Raad van Advies is een groep vaste onafhankelijke en objectieve vertrouwenspersonen die als doel heeft om de directie het beste uit zichzelf te laten halen. De RvA brengt waardevolle kennis, ervaring en een netwerk in en voelt zich verbonden met het succes van de onderneming.

Wat doet een Raad van Advies?

Vanuit verschillende disciplines gaat de RvA met jou en onderling het gesprek aan over wat strategisch en tactisch het beste is voor jouw bedrijf. Het is een informeel orgaan dat advies geeft op punten waar de organisatie op dat moment behoefte aan heeft. Van groei in de markt tot aan je financiering, netwerk en interne organisatie.

Idealiter komt de RvA tussen de drie en zes keer per jaar samen en leden zijn tussendoor bereikbaar voor specifieke vragen of om even te sparren.

Waarom een Raad van Advies?

Ben je als ondernemer in een fase gekomen dat je verder wilt groeien? Dan is het fijn om een groep vertrouwenspersonen te hebben die je daarbij helpen, meedenken, je netwerk vergroten en met diepgaande kennis en ervaring bijdragen aan de verdere ontwikkeling van je onderneming.

Een RvA maakt jou als directie sterker. Het geeft je een frisse blik op de tactische en strategische koers van je onderneming en issues komen eerder aan het licht omdat je weet dat ze bij de RvA ter sprake zullen komen.

Het hebben van een RvA heeft daarnaast een goede uitstraling naar buiten. Denk niet alleen aan de markt, maar ook aan financiers.

Let wel: begin er alleen aan als je openstaat voor lastige vragen, advies en feedback.

Wanneer een Raad van Advies?

Zit je in de groeifase en wil je nog kunnen bewegen en pionieren, maar heb je wel behoefte aan een groep verstandige mensen in je organisatie die met je meedenken op strategisch en tactisch niveau? Dan ben je klaar voor een Raad van Advies.

Het instellen van een Raad van Advies is vrijblijvend.

Is een Raad van Advies verplicht?

Nee, een Raad van Advies (RvA) is niet verplicht. Het is een informeel orgaan, waar je zelf voor kiest.

Wat is de vergoeding van een Raad van Advies?

De vergoeding van een RvA is afhankelijk van de situatie. Denk aan een jaarvergoeding per lid variërend van alleen kilometervergoeding tot een bedrag van vijfduizend euro.

Een passende vergoeding voor een RvA-lid is afhankelijk van het type bedrijf, de omzet, werkzaamheden en verwachtingen. Stem daarom met de aankomende RvA-leden af wat een redelijke vergoeding is.

Ontvang de RvA-bundel

Lees wat een RvA is, wat het voor jouw bedrijf kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers.

Mail mij de RvA-bundel

Een RvA of een RvC kiezen?

Een Raad van Commissarissen (RvC) is een formeel orgaan dat wettelijke verplichtingen en bevoegdheden met zich meebrengt. Een Raad van Advies is vrijblijvender: hier bepaal je zelf de onderlinge afspraken en verhoudingen.

Voor grote ondernemingen is een RvC verplicht. Wanneer je bedrijf gedurende drie jaar voldoet aan onderstaande criteria, val je onder de structuurregeling en ben je verplicht een RvC in te stellen (Artikel 268 Burgerlijk Wetboek Boek 2).

  1. Wanneer het een eigen vermogen heeft van minimaal 16 miljoen euro
  2. Het bedrijf een wettelijk verplicht ingestelde OR heeft
  3. Er minimaal 100 personen werkzaam in Nederland zijn

Kleinere ondernemingen kunnen vrijwillig een RvA of RvC instellen. Het hangt ervan af waar je onderneming staat en wat er is vastgelegd in je statuten. De formaliteiten die een RvC met zich meebrengt zijn niet altijd nodig voor een onderneming in zijn jongere jaren en/of in een sterke groeifase. In die fase is een RvA vaak passender.

Voor sommige kleine ondernemingen is een RvC overigens verplicht vanuit bijvoorbeeld de externe toezichthouder.

Wat is het verschil tussen een RvA en een RvC?

De taken en bevoegdheden van de RvC zijn wettelijk verankerd, inclusief de ontslagbevoegdheid. Bij een RvA moeten directie en RvA-leden er met elkaar uitkomen. De niet-formele binding draagt bij aan een natuurlijke omgang tussen directie en raad, passend bij een jong en/of snelgroeiend bedrijf.

In de praktijk lijken RvC en RvA op elkaar, maar kennen ze ook een aantal verschillen.

Een RvC in de praktijk:

  • Houdt toezicht op de directie
  • Heeft wettelijk gedefinieerde verantwoordelijkheden en bevoegdheden
  • Is een klankbordgroep voor de directie

Een RvA heeft vergelijkbare taken, maar: 

  • Deze zijn niet wettelijk gedefinieerd: je hebt eigen onderlinge afspraken
  • Houdt geen wettelijk toezicht, maar focus op advies
  • Is flexibel en heeft een informele relatie met de directie

Wanneer de overstap van RvA naar RvC

Is focus op structuur en continuïteit steeds belangrijker voor je organisatie? Staat de organisatiestructuur en heb je een gevestigde naam in de markt? Dan kan de RvA plaatsmaken voor een RvC.


Ontvang de RvA-bundel

Ontdek de kracht van een Raad van Advies en vraag nu onze RvA-bundel 'Alles over Raden van Advies voor groeibedrijven' aan.

Lees wat een RvA is, wat het voor jouw bedrijf kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers.

Mail mij de RvA-bundel

Stuur mij de RvA-bundel