Op donderdag 12 mei vond in de Beurs van Berlage PMP Café plaats, met dit keer als thema Fraude. Ook mocht het goede doel Make-A-Wish Nederland de aanwezigen om alles vragen, behalve om geld. Een blik terug op een inspirerende middag met fijn gezelschap.

In de imposante ruimte waar een eeuw geleden de effectenhandelaren samenkwamen voor hun vergaderingen, stromen nu de bezoekers van PMP Café binnen. Voor een gevulde zaal in Meet Berlage trapt Gerben van der Werf, directeur van PMP Supervisor, de bijeenkomst af: hij introduceert de eerste spreker: Yvonne Vlasman, partner bij Grant Thornton. Zij gaat in op de fundamenten van fraude en integer ondernemen en geeft daarmee, volgens een van de aanwezigen, “genoeg stof tot nadenken”.

Ruimte voor tegenspraak

Want hoe wordt iemand eigenlijk een fraudeur? Daarvoor moet er gelegenheid, (prestatie)druk en de cultuur om iets te rationaliseren zijn, vertelt Yvonne. Ook neemt fraude toe in tijden van crisis: deze geeft fraudeurs an sich al genoeg nieuwe ideeën. Belangrijk om te weten is dat 43 procent van de fraude wordt ontdekt door tips, waarvan de helft door medewerkers. Hier ligt dan ook een belangrijke rol weggelegd voor commissarissen en toezichthouders: door voorbeeldgedrag aan de top kan er een open cultuur gecreëerd worden waarin er ruimte is voor tegenspraak en transparantie.

Verduistering en omkoping

De daaropvolgende presentatie van Piet Klop sluit daar mooi op aan. Hij is partner bij Public Values en heeft veel ervaring met het ontdekken en voorkomen van fraude. Aan de hand van voorbeelden en beschrijvingen van de verschillende vormen van fraude zoals verduistering en omkoping – neemt hij het publiek mee en geeft hij de aanwezige commissarissen praktische tips om fraude te herkennen. Wat zie je om je heen? En vooral, wat zie je niet? Vraag rond bij anderen en wees je bewust van de psychologische aspecten achter besluitvorming, zijn een paar van zijn tips. “Down to earth, geen theoretisch verhaal, maar heel praktisch”, zegt een deelnemer na afloop dan ook.

Allerliefste wensen

Nu is het tijd voor Make-A-Wish Nederland om de zaal álles te vragen, behalve om geld. Operationeel directeur Ilse Helmons vertelt een indrukwekkend verhaal over hoe de stichting de allerliefste wensen vervult van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte. Ze laat twee video’s zien over de wensen van de kleine Berend (taartenbakker voor een dag) en Ize (regenboogeenhoorn), die veel indruk maken. De presentatie van Ilse toont aan dat niet alleen de wens zelf belangrijk is, maar ook de weg ernaartoe. Er worden met elkaar herinneringen gemaakt die een leven lang meegaan.

Ambassadeur

Maar dat alles is niet gratis. Ilse’s vraag is dan ook: welke betekenis is doorslaggevend voor een financiële verbinding met een goed doel? De handen vliegen omhoog en de tips blijven komen. Ook tijdens de borrel na afloop krijgt Ilse nog veel goede tips mee van de aanwezigen. “Ilse gaf een mooi inkijkje in haar keuken”, zegt een van de aanwezigen. “Ze kreeg goede input - en dat is het doel toch - maar velen van ons zijn ook haar ambassadeur geworden!”

Beneden in het café wordt vervolgens met elkaar kennisgemaakt, nagepraat en gelachen, onder het genot van drankjes en hapjes. Er hangt “een goede open sfeer”, zegt een deelnemer. Een ander zegt: “complimenten voor de locatie. Sfeervol en leuk voor een gezelschap zoals dit”. Rond een uur of 19.00 uur is het tijd om de borrel af te sluiten en stort men zich in de Amsterdamse drukte op weg naar het centraal station. “Ik kijk al uit naar de volgende!”