Wordt u commissaris en staat u op het punt uw handtekening te zetten onder de aanstellingsbrief? Dan is er een aantal zaken waar u op kunt letten. Bijvoorbeeld de vastgelegde afspraken binnen de Raad. Marie-José Cools, partner bij De Advocaten van Van Riet, neemt ons mee door de risico’s en legt uit wat zij vanuit haar functie als curator aanraadt om vast te leggen.

Wat wilt u zwart op wit?

Was de kennismaking met de Raad van Commissarissen aangenaam en staat u op het punt uw handtekening te zetten onder de aanstellingsbrief? Dan is er een aantal zaken waar u op kunt letten. Bijvoorbeeld de vastgelegde afspraken binnen de Raad. Marie-José Cools, partner bij De Advocaten van Van Riet, neemt ons mee door de risico’s en legt uit wat zij vanuit haar functie als curator aanraadt om vast te leggen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als commissaris houdt u de bestuurders in de gaten in het belang van de stakeholders. De bestuurder bepaalt en de stakeholder staat op afstand. Wanneer het bestuur faalt en er sprake is van bijvoorbeeld een faillissement, kan een commissaris daarvoor ook verantwoordelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer het toezicht ontoereikend is geweest. Cools: “Ik zou als commissaris zekerheid willen over de aanwezigheid van een goede aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekering die ook de kosten van de juridische bijstand dekt wanneer u als commissaris onverhoopt aansprakelijk wordt gesteld voor het tekort in het faillissement van de onderneming waarop u toezicht hield. Die kosten kunnen aardig oplopen. Die aansprakelijkheidsverzekering is in mijn ogen belangrijker dan de vergoeding. Neem geen genoegen met een vrijwaring.”

Financiële basiskennis is een must

“Zorg dat u voor u instapt voldoende kennis hebt van de financiën. Dat u echt begrijpt hoe een balans in elkaar steekt en hoeveel geld en schulden er in het bedrijf omgaan. De tijd dat commissaris een erebaantje was, zonder al te veel verplichtingen en een dikke sigaar en diner als beloning is echt voorbij. Kennis en expertise zijn noodzakelijk om zeker te zijn dat de samenstelling van de Raad optimaal is en dat u als nieuwe commissaris goed begrijpt welke risico’s u loopt. Hebt u die kennis niet, dan zou ik de hiervoor benodigde cursussen volgen of niet voor de aanstelling kiezen.”

Rolverdeling zwart op wit

Met die expertise komen we op het tweede punt dat Cools aanraadt vast te laten leggen. “Ik zou de taakverdeling binnen de Raad duidelijk benoemd willen zien. Zorg dat zwart op wit staat wat de expertise is waarvoor u bent aangesteld, wat uw rol wordt met de daarbij behorende verantwoordelijkheden binnen de Raad. Wanneer het misgaat en u had niet de juiste informatie om maatregelen te treffen, is die rolverdeling iets om op terug te vallen. Het is niet waterdicht, de Raad is altijd samen verantwoordelijk, maar het helpt. En alle hulp is wenselijk in zulke situaties.” Daarnaast is het vanzelfsprekend dat zaken als de vergoeding, de termijn van de aanstelling en het tijdsbeslag juist beschreven staan in uw aanstellingsbrief.