Een Raad van Commissarissen (RvC) is een formeel orgaan dat wettelijke verplichtingen en bevoegdheden met zich meebrengt. Een Raad van Advies (RvA) is vrijblijvender: hier bepaal je zelf de onderlinge afspraken en verhoudingen. Wanneer kies je voor de één en wanneer de ander?

Voor grote ondernemingen is een RvC verplicht. Wanneer je bedrijf gedurende drie jaar voldoet aan onderstaande criteria, val je onder de structuurregeling en ben je verplicht een RvC in te stellen (Artikel 268 Burgerlijk Wetboek Boek 2):

  1. Wanneer het bedrijf een eigen vermogen heeft van minimaal 16 miljoen euro
  2. Het bedrijf een wettelijk verplicht ingestelde OR heeft
  3. Er minimaal 100 personen werkzaam in Nederland zijn

Kleinere ondernemingen kunnen vrijwillig een RvA of RvC instellen. Voor sommige kleine ondernemingen is een RvC overigens verplicht vanuit bijvoorbeeld de externe toezichthouder.

Wat is het verschil tussen een RvC en een RvA?

De RvC heeft meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden dan een RvA. Zo heeft het bijvoorbeeld goedkeuringsbevoegdheid bij belangrijke besluiten, zoals de goedkeuring van de jaarrekening en de benoeming van bestuurders. De bevoegdheden kun je deels zelf bepalen.

De RvC heeft dan ook meer impact op de strategische beslissingen van de organisatie en zorgt voor meer toezicht en verantwoording dan een RvA, die per definitie geen bevoegdheden heeft.

Bij een RvC werk je ook met vaste zittingstermijnen, vaak voor een periode van vier jaar die nog een keer met vier jaar verlengd mag worden.

Je schrijft je RvC-leden in en uit bij de Kamer van Koophandel. Bij een RvA doe je dat niet.

Een RvC in de praktijk:

  • Houdt toezicht op de directie
  • Heeft wettelijk gedefinieerde verantwoordelijkheden en bevoegdheden
  • Is een klankbordgroep voor de directie

Wanneer kies je voor een RvA?

De formaliteiten die bij een RvC horen zijn niet altijd passend bij een onderneming in zijn jongere jaren en/of in een sterke groeifase.

Wil je bijvoorbeeld nog kunnen bewegen en pionieren, maar heb je wel behoefte aan een groep verstandige mensen in je organisatie die met je meedenken op strategisch en tactisch niveau? Dan kun je kiezen voor een RvA. Het instellen van een RvA is vrijblijvend.

Bij een RvA bepaal je samen met je RvA-leden de zittingstermijn. Deze kan per lid ook verschillen, afhankelijk van waar de behoeften liggen en wat iemand heeft in te brengen. Die niet-formele binding draagt bij aan een natuurlijke omgang tussen directie en raad.

Een RvA in de praktijk:

  • Is niet wettelijk gedefinieerd: je hebt eigen onderlinge afspraken
  • Houdt geen wettelijk toezicht, maar focust op advies
  • Is flexibel en heeft een informele relatie met de directie

Zowel een RvA als een RvC gaat voor het succes van de onderneming. Maar welke vorm het beste bij je past hangt af van waar je onderneming staat, wat er is vastgelegd in je statuten, de wettelijke vereisten en wat het beste bij jou past. 

Commissaris of RvA-lid vinden?

Bij PMP vind je de juiste kandidaten voor jouw Raad van Commissarissen of Raad van Advies.

Wil je weten hoe het werkt? Zo werkt PMP

Download onze brochure hier:

Download de PMP brochure