Het coronavirus zet begin dit jaar de hele wereld op zijn kop. Nederland gaat in een intelligente lockdown en afstand houden is het devies. Veel bedrijven gaan over op crisismanagement. Wat betekent de coronacrisis voor PMP? En hoe gaat het nu? We vroegen het aan Directeur Gerben van der Werf.
Hoe begon 2020 voor PMP?
“Het jaar begon goed. Nadat we vorig jaar groeikapitaal hadden opgehaald, groeide PMP gestaag en de eerste twee maanden van 2020 zette die groei door. Maar toen brak het virus uit. In het begin dacht ik nog, het valt mee, we zullen niet meteen geraakt worden. Maar de pijplijn droogde snel op.
Ik besefte: als PMP opereren we in álle markten en sectoren. Als RvC had je wel iets anders aan je hoofd dan van collega wisselen. Heel begrijpelijk natuurlijk. Maar het betekende wel een compleet stilgevallen vacaturemarkt.”
Hoe ging je om met die plotselinge terugval in het aantal opdrachten?
“Niemand wist hoe lang dit zou gaan duren, maar uiteindelijk zullen vacatures toch ingevuld moeten worden. Het is uitstel, geen afstel – anders dan bijvoorbeeld in de horeca of de reiswereld. Ik maakte een strategisch plan over hoe PMP deze periode zo sterk mogelijk uit kon komen. Wat was nog wel mogelijk? En hoe konden wij zo goed mogelijk inspelen op de veranderde situatie?
Ik ben veel online gesprekken gaan voeren en ik hoorde bijvoorbeeld van veel commissarissen dat ze bedrijven door de crisis heen wilden helpen. We zetten meteen een campagne op: wie extra ondersteuning van commissarissen en toezichthouders nodig had, kon bij ons terecht.”
Ook werkten jullie aan een nieuw platform voor zorg en welzijn, in samenwerking met de NVTZ. Had de lockdown daar effect op?
“Nee, dat werk konden we gewoon doorzetten. We hebben dit ‘NVTZ Zoek + Vind platform’ doorontwikkeld en goed op poten kunnen zetten. Het platform gaat volgens planning op 16 september live. Het is vergelijkbaar met het PMP-platform, maar dan helemaal gericht op zorg en welzijn. Daardoor kunnen we ervoor zorgen dat hoge kwaliteit van toezicht voor iedereen binnen de zorg toegankelijk is.”
Zie jij in de toekomst meer van dit soort samenwerkingen ontstaan?
“Ja, want het bevalt heel erg goed. Ieder kan zijn eigen expertise inzetten, waardoor we samen mooiere dingen kunnen doen voor het toezicht dan apart.”
De lockdown is inmiddels voorbij. Hoe gaat het nu met PMP?
“Sinds juni begint de vacaturemarkt weer aan te trekken. Uitstel lijkt inderdaad geen afstel. En ondanks de stille maanden, zitten we nu al op 140 procent ten opzichte van heel 2019, en we scoorden toen al 100 procent hoger dan een jaar eerder.”
Hoe kijk je naar de toekomst?
“Hoopvol. Op de korte termijn zijn de herfst en winter traditioneel gezien goede periodes voor vacatures. En op de lange termijn? In een crisis zie je hoe belangrijk kwaliteit van toezicht is. Met goede toezichthouders sta je nou eenmaal sterker dan zonder. En dat is precies waar wij als PMP voor staan.”