Hoe is het om commissaris te zijn bij een start-up? Waar moet je extra op letten? En in hoeverre is het anders dan bij een traditionele onderneming? We vroegen het aan Ineke Walravens, ervaren commissaris bij zowel grote organisaties als bij start-ups.
Veel start-ups hebben geen RvC, maar huren de expertise in van een coach of stellen een Raad van Advies in. Bij een start-up waar Ineke commissaris was, lag dat anders. Die moesten een RvC instellen van één van hun aandeelhouders. “Zij wisten dat een RvC bijdraagt aan de snelle groei van een onderneming”, vertelt ze. “Als alles nieuw is, is het slim om mensen aan je zijde te hebben met veel ervaring, kennis en verstand van zaken. Een RvC is misschien formeel ingestoken, maar kan je op cruciale momenten wél behoeden voor financiële misstappen.”
Hectisch
Een kenmerk van een start-up is dat experimenteren heel normaal is. De ondernemer is meer geneigd om risico’s te nemen dan een CEO van bijvoorbeeld een multinational. Hoe ga je daar als commissaris mee om? “Je vergadert veel, sowieso iedere maand”, zegt Ineke. “Inhoudelijk doe je dezelfde dingen als bij een meer traditioneel bedrijf. Je kijkt naar de plannen, de resultaten en de cijfers en je bespreekt wat beter kan en hoe.”
Een start-up is ook hectisch, erkent Ineke. “Je moet je eigen weg in de markt vinden, want niemand heeft dat vóór jou gedaan. Je kunt dus niet afwachtend zijn, maar je moet zeer regelmatig met elkaar de dialoog opzoeken. Soms betekent dit ook dat je als commissaris erg flexibel moet zijn en niet bang kunt zijn om je mening te geven. Vraag dóór. Leg je niet neer bij het eerste antwoord en ga desnoods zelf op onderzoek uit.”
Actiegericht
Ineke grijpt dan ook iedere kans aan om klanten en buitenstaanders om hun mening te vragen, een mini-klantonderzoek dus, bijvoorbeeld over de website of geleverde producten van de start-up. “Je blijft toch met een kritisch oog kijken. Is de website klantvriendelijk genoeg? Zo nee, dan raad ik aan om die aan te passen. De klant staat wat mij betreft altijd op één en je moet dus heel snel kunnen inspelen op wensen vanuit de markt. Vertraging kan in een start-up fase dodelijk zijn.”
In de hectiek van alledag probeert Ineke als commissaris structuur aan te brengen. “Welke acties kunnen de komende weken uitgevoerd worden? Het is verleidelijk om alleen maar naar de lange termijn te kijken, maar maak het concreet! Wat kun je nú doen om nieuwe klanten te werven? Ga daarmee aan de slag. Natuurlijk is het spannend voor de ondernemer en is het bedrijf nog niet stabiel. Daar komen soms emoties bij kijken, en dat is logisch.”
Bloeiend bedrijf
Ineke’s advies aan andere commissarissen van start-ups? “Laat je niet uitdagen als er emoties bij komen kijken. Blijf rustig. En ga actiegericht en gestructureerd te werk, waarbij je goed naar elkaar luistert en openstaat voor elkaars mening en advies. En dan is het heel belonend werk. Ik hou er niet van om de boel alleen te bewaken, dus een start-up is een prima match voor mij. Ik begeleid graag ondernemers en in mijn ervaring bouwen de ondernemers die echt openstaan voor advies en feedback de meest bloeiende bedrijven. Het geeft veel voldoening om daar een steentje aan bij te kunnen dragen.”
ScaleUp Board Matching
Op zoek naar een commissaris voor je start-up of scale-up? Ga naar ons platform Scaleupboardmatching.com.