Hoe belangrijk is het voor commissarissen en toezichthouders om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? En waar moet je allemaal aan denken?
Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor commissarissen?
Mensen denken vaak dat zo’n verzekering heel duur is, maar dat valt mee. Als je commissaris bent bij een kleinere organisatie, dan kost het je tussen de 250 en 500 euro per jaar als je hem zelf afsluit. Zit je bij een iets grotere organisatie? Dan is het normaal dat zij de kosten op zich nemen.
Hoe vaak worden commissarissen aansprakelijk gesteld?
Per jaar worden er zo’n driehonderd commissarissen aansprakelijk gesteld, door wanbeleid, of oplichting, of gewoon door domme fouten.
Hoe zit het met de groepsaansprakelijkheid?
In eerste instantie word je als hele RvC aansprakelijk gesteld. Als je als commissaris niets hebt fout gedaan, moet je dat eerst bewijzen. Dit kan betekenen dat je moet wijzen naar je collega-commissaris, waar niemand op zit te wachten. En vervolgens ga je een vaak hele vervelende en tijdrovende juridische procedure in. Je kunt beter je eigen verzekering afsluiten. Dan kan er nooit een belangenconflict ontstaan met de overige leden van de RvC en/of het bestuur.
Hoeveel kan het je kosten als het misgaat en je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten?
Als het om een grote zaak gaat, kan je dit een miljoen aan advocaten kosten. En dan heb je de zaak nog niet eens gewonnen. Ook bij kleinere zaken ben je al snel zo’n 50.000 euro kwijt aan alle kosten.
Waarom is nog steeds zestig procent van commissarissen onverzekerd?
De doelgroep is klein voor verzekeraars. Er wordt weinig reclame gemaakt. En daarnaast is er een gebrek aan bewustwording onder commissarissen en toezichthouders zelf. Je denkt toch al snel, mij gebeurt dit niet, want ik vervul mijn rol integer.
Moet je ook het uitlooprisico meeverzekeren?
Ja. Stel, er is een faillissement. Op dat moment stopt ook jouw aansprakelijkheidsverzekering. Vervolgens word je aansprakelijk gesteld voor iets dat zes maanden eerder gebeurd is. Dan denk je misschien, geen probleem, want toen was ik nog verzekerd. Maar zo werkt het dus niet. Alleen als je het uitlooprisico hebt meeverzekerd zit je goed. Lees dus ook de kleine lettertjes. Zo kun je veel geld besparen.
Meer tips over aansprakelijkheid lees je hier.